BLUES ESCAPE – BLUES ESCAPE feat. Johanna Lillvik

De Zweedse zangeres Johanna Lillvik is sinds meerdere jaren actief bezig in diverse uiteenlopende muziekgenres zoals rock, pop, folk, jazz en blues. Eind 2016 kwam ze in een jazzclub in het Zweedse stadje Alingsås in contact met een lokale bluesformatie die ‘Hill Blue Unit’ heette. Die band bestond uit pianist Örjan Hill, bassist Lars Mellqvist, saxofonist Torbjörn Stenson en drummer Åke Göransson. Johanna Lillvik zong tijdens die gelegenheid voor het eerst enkele oude bluesnummers waarbij ze door ‘Hill Blue Unit’ werd begeleid.

Iedereen was laaiend enthousiast over deze éénmalige samenwerking en er werd al snel besloten dat er een vervolg aan diende te worden gebreid. Samen besloten ze dan ook om een nieuwe formatie op te richten die ‘Blues Escape’ zou gaan heten en die zou gaan optreden in de jazz- en bluesclubs van Zweden en Denemarken.

Onder de naam ‘Blues Escape’ hebben ze nu een zeven nummers tellende plaat opgenomen die naar de nieuw ontstane groep werd vernoemd. Al de songs op dit album zijn coverversies van gekende en minder bekende Zuid-Amerikaanse bluesnummers met een flinke knipoog naar het muzikale gebeuren in het ‘French Quarter’ in New Orleans en met voorkeur songs die door vrouwen werden gezongen.

De openingstrack “Evil Gal Blues” is een song die in de jaren ’50 bekend werd in de versie van zangeres en pianiste Dinah Washington. Voor het daaropvolgende laid back gebrachte jazzliedje “That’s How I Got My Man” moeten we nog verder terug in de tijd naar 1949 toen blues- en jazz-zangeres Blue Lu Barker de song opnam voor het album “Complete Jazz Series 1946-1949”. Twee jaar eerder zong R&B- en countryzangeres Ella Mae Morse het boogie-woogie-liedje “Pig Foot Pete” dat nu ook een plaatsje op deze plaat van ‘Blues Escape’ heeft gekregen.

Marie Laveau was een Creoolse voodoopriesteres uit New Orleans in het begin van de 19e eeuw. Het leven van deze ‘Voodoo Queen of New Orleans’ werd door allerlei artiesten meermaals bezongen in een naar haar vernoemde nummer. Ook ‘Blues Escape’ brengt deze song in twee versies op dit album, eerst in combinatie met het instrumentale “The Dream” en aan het einde van de plaat in een zogeheten ‘radio edit’-versie.

Daarna volgt “Junker Blues”, een door piano begeleide blues-song uit 1940 van blues- en boogie-woogie-pianist ‘Champion Jack Dupree’. De zesde en laatste song uit dit album hebben we op de video in een live gebrachte versie meegegeven. Het is het nummer “Trouble In Mind”, een vaudeville bluesnummer dat werd geschreven door jazzpianist Richard M. Jones, maar dat misschien wel het bekendst is geworden in de versies van Dinah Washington uit 1952 of van Nina Simone die er in 1961 een grote hit mee scoorde.

‘Blues Escape’ bewijst met de zes songs op dit half uur durende schijfje alleszins dat ze hun stokoude genreklassiekers wel degelijk kennen door die nummers als een soort eerbetoon op te nemen op de eerste plaat van deze nieuw ontstane Zweedse jazz- en bluesformatie. En jawel hoor, Johanna Lillvik is een onmiskenbaar groot zangtalent zoals overduidelijk blijkt uit al haar vertolkingen op dit album.

(valsam)
“Swedish singer Johanna Lillvik and the blues band ‘Hill Blue Unit’ together formed a new jazz and blues group called ‘Blues Escape’. On their first album, they respectfully pay tribute to six genre classics from mainly New Orleans based female artists. Herewith they have demonstrated that their common future lies in this type of music.“ – www.rootstime.be

Johanna Lillvik Blues Escape. from Fotograf Jerry Stridh on Vimeo.


Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifran